Yalancı Sonbahar
Sonbahar bu yıl hiç olmadığı kadar erken geldi.

Küresel ısınma ile birlikte diğer canlılar gibi ağaçlar da sıcak hava dalgalarından etkilenmektedir. Yüksek ısının ağaçlar üzerinde ciddi etkileri vardır. Bunlardan biri yaprak seviyesindedir. Bu seviyede fotosentez azalır, fotooksidatif stres artar, yapraklar dökülür ve kalan yaprakların büyüme hızı düşer. Bir ağaç ısı dalgaları ve ısı stresinin olumsuz etkileriyle karşı karşıya kaldığında ölüme neden olabilir. Bazı ağaç türleri termal strese tolerans gösterse de, bunlar hala iklim değişikliğinin etkisi altındadır. Aşırı ısı, büyümede, yaprak gelişiminde ve yaprak alanında azalmaya neden olabilir. Bu nedenle, yüksek sıcaklığın doğrudan etkileri şiddetli olabilir. Sıcak hava dalgaları, sayı ve yoğunluk bakımından bu yüzyıl boyunca arttı ve artmaya devam edecek gibi görünüyor.
Size ağaçların hayatta kalma mekanizmalarını anlatayım. Ağaçlar yapraklarından havaya suyu aktarabilir. Bu, köklerden yapraklara giden kanallarda hava kabarcıklarının oluşmasına neden olabilir. Bu kabarcıklar, suyun bir ağaçtan yukarı doğru hareket etmesini sağlamak için gerekli olan su molekülleri zincirini kırar.
Ağaçlar, su kaybını sınırlamak için yapraklarındaki açıklıkları kapatan yüksek ısıya tepki verir. Bunu yaparak fotosentez yapma yetenekleri kapanır. Ağaçların meyve verebilmek için serinliğe ihtiyacı vardır.

Neden ağaçları korumalıyız?
Kendinizi bir yaz gününde, çok sıcak bir günde, dışarıda olduğunuzu ve rahatlamak için bir gölge aradığınızı hayal edin. Bir bakmışsınız bir ağacın gölgesini bulmuşsunuz, sıcağa karşı bir sığınak. Ama ya ağaçlar? Doğrudan güneş ışığına maruz kalırlar. Değişen sıcaklıklarda ve iklim değişikliğinde hayatta kalmaya çalışırlar. Şehirlerdeki hava sıcaklığını hayat kurtaran derecelere düşürebilirler. Ayrıca, ısı dalgaları sırasında olası elektrik kesintilerini önlemeye yardımcı olarak ve para ve emisyon tasarrufu sağlayarak dereceler için elektrik talebini azaltırlar.
Ağaçlar stres altında
Sonbaharda yaprak dökmek tabiatlarında var. Ağaç şekerleri dallarına ve gövdesine çekerken yapraklardaki yeşillikler yerini kırmızı, sarı, turuncu ve kahverengiye bırakır. Yine de erken yaprak dökmeleri normal değil. Yağmur eksikliği, çok kuru bir yaz olduğu için yapraklar ağaçlardan dökülür ve ağaçlar erken hayatta kalma moduna geçer. İngiltere'de bu yaz 40 derecenin üzerindeydi. Ve bu yaz milyonlarca ağaç susuz kaldı ve şeker ve suyu korumak için yapraklarını erken döktü. Uzmanlara göre, ağaçlar yükselen ısı ve düşük yağış nedeniyle nemi korumaya çalıştıklarından, erken sonbahar bir stres işaretidir. Su ve enerji tasarrufu için yapraklarını erken dökerler.
Yani görüyorsunuz, tamamen hayatta kalma içgüdüsüyle ilgili, kendilerini korumaya çalışıyorlar. Sorumluluğumuzu benimsemeli ve elektrik ve yenilenemez enerji kullanarak ağaçları düşünmeliyiz. Çünkü her şey birbirine bağlı. Temiz enerji üretmeye başlayın ve en azından doğa için bir şeyler yapın!